smakelijke
veggie
ACTIES

De laatste nieuwtjes

+
19/09/16 Veggieweek 2016


Wat?

1 oktober is het Wereld Veggie Dag. Hoe geweldig zou het niet zijn als iedereen die dag vegetarisch zou eten. Daarom roepen wij iedereen op om net als vorig jaar op 1 oktober massaal foto’s te posten van je veggie eten met de #wereldveggiedag. Dat kan je eigen favoriete veggie gerecht zijn, maar je kunt ook ons Wereld Veggie Dag recept eens uitproberen. Chef-kok Pieter-Jan Lint bedacht dit jaar een heerlijk gerecht. En dat is nog niet alles. Om iedereen warm te maken om op 1 oktober mee te doen, organiseren we in de aanloop ernaartoe de Veggieweek. Van 24 september tot 1 oktober worden er overal in Vlaanderen en Brussel lekkere veggie activiteiten georganiseerd.

Het recept

Nog inspiratie nodig voor een lekkere Wereld Veggie Dag?Probeer dan zeker eens dit toprecept van Pieter-Jan Lint, in dit filmpje demonstreert hij hoe je het gerecht klaarmaakt.

 

Kookworkshops

Het hele jaar door organiseert EVA overal in Vlaanderen en Brussel kookworkshops en tijdens de Veggieweek zijn er extra veel. Ontdek hier welke kookworkshops je kunt volgen.

 

Op school

Verschillende scholen doen al mee met de Veggieweek. Basisscholen kunnen ons educatief pakket aanvragen (tegen verzendkosten en zolang de voorraad strekt), zo kunnen leerkrachten er ook in de klas rond werken. Het aanbod voor het secundair vind je hier. Voor meer info hierover kun je terecht bij melanie@evavzw.be

 

Op het werk of op restaurant

Ook op het werk kun je meedoen met de Veggieweek. Motiveer je collega’s om een veggie lunch mee te nemen of kies voor de veggie optie in het bedrijfsrestaurant. Het recept voor de Veggieweek kan ook in grootkeukens gemaakt worden, verschillende van onze grootkeukenpartners doen al mee!

En ook op restaurant kun je tijdens de Veggieweek heerlijk plantaardig eten.

  • Op 1 oktober organiseert AUB/SVP in Brussel een Vegan Night.

  • Bij Markies de Salade in Gent krijg je tijdens de Veggieweek korting op de heerlijke veggie gerechten

  • Bij Backstay Hostel in Gent kun je tijdens de Veggieweek een veggie hoofdgerecht + taart aan promoprijs krijgen.

  • Bij Little Ethiopia in Antwerpen zetten ze tijdens de Veggieweek de veggie gerechten in de kijker.

  • Bij De Preuverie in Hasselt kun je op 24/9 naar een vegan BBQ.

  • Op 1 en 2 oktober kun je bij Zukini Salad Bar in Gent naar een volledig veggie brunch van Vegamuze. EVA-leden krijgen 10% korting op de brunch van 30 euro!

  • Bij het pop-up restaurant PEAS in Hasselt kan je op zaterdag 1 oktober genieten van een veggie menu. Reserveer nu want het restaurant is maar voor één dag open!

 

Bij jou in de buurt

De lokale EVA-groepen brengen de Veggieweek bij jou in de buurt met infostandjes, potlucks en andere activiteiten.

EVA Limburg 24/9: De veggieweek start feestelijk in de Preuverie in Hasselt. Je kunt er die zaterdag genieten van een vegan BBQ à volonté met EVA Limburg. Uur: 12 tot 15 uur Prijs: € 23,50 (zonder drank). Inschrijven: Overschrijven voor 21 september op rekeningnummer BE 14 23 -0511843-83 met vermelding naam/aantal pers / vegan BBQ 24/09 Meer info: www.evavzw.be/limburg

EVA Antwerpen 24/09 De Bioplanet in Wilrijk zet naar aanleiding van de Veggieweek de veggie producten extra in de kijker en de vrijwilligers van EVA Antwerpen zorgen voor een infostand met hapjes! Meer info.

EVA Vlaams-Brabant 1/10: De Bioplanet in Leuven zet op 1 oktober de veggie producten extra in de kijker en de vrijwilligers van EVA Vlaams-Brabant zorgen voor een EVA-standje.

 

Zij doen ook mee

Bij de Groene winkel krijg je speciaal tijdens de Veggieweek een gratis groentetas bij een groente-abonnement.

Bij Ecosnooze krijg je korting op alle alpacaproducten, op de alpacawandeling en op oesterzwammen en shiitakes.

Bij Bioreine krijg je gratis een Odylique Handcrème (vegan) bij elke aankoop vanaf € 25 via www.bioreine.be.

 

 

Nu jij!

Wat kan jij nu doen om ervoor te zorgen dat heel België weet dat 1 oktober Wereld Veggie Dag is? Uiteraard zelf veggie eten op 1 oktober en een foto posten van je gerecht met de #wereldveggiedag. Maar je kan ook de mensen in je omgeving warm maken om mee te doen. Neem samen met enkele vrienden, familieleden of collega’s deel aan een van de activiteiten in de veggieweek, nodig die week een paar mensen uit om te eten in een van de deelnemende restaurants of organiseer gewoon zelf een etentje bij je thuis. Als al de veggiefans enkele niet-vegetariërs kunnen warm maken om tijdens de veggieweek toch vegetarisch te eten, dan bereiken we in één klap duizenden mensen grin. Als alle Belgen meedoen, sparen we het leven van meer dan 650.000 dieren. Als dat geen mooie motivatie is!

+
08/07/15 10 dagen feest in het Veggiehuis


Tijdens de Gentse Feesten kun je elke dag bij EVA terecht voor een plantaardige kookworkshop met etentje in de heerlijk rustige binnentuin van het Veggiehuis. Ideaal om nog even de batterijen op te laden voor je het feestgewoel induikt.

Tijdens de workshop leer je in een uurtje een plantaardig hoofdgerecht en dessert klaarmaken. Daarna kun je je eigen creatie gezellig opeten in onze binnentuin.

In het weekend verwelkomen we ook ouders met kinderen (tussen 6 en 12 jaar) voor een kookworkshop op kindermaat. Deze workshops duren ongeveer een uurtje.

Hier vind je alle info en kun je inschrijven. 

+
19/03/15 EVA op de Goed Gevoel Ladies Fair


Van 27 tot 29 maart staat EVA opnieuw op de Goed Gevoel Ladies Fair. 

​In onze Donderdag Veggiedag-stand kunnen de bezoekers terecht voor publicaties, kookboeken, nieuwsbriefinschrijvingen en lekkere plantaardige proevertjes. Daarnaast geven we ook drie Donderdag Veggiedag Kookworkshops.

Meer info: www.goedgevoelladiesfair.be

Met dank aan So Fine en De Hobbit

+
10/09/14 Gratis kookworkshops


Wil je ook meedoen? Bekijk dan ​hier welke steden meedoen en hoe je je kan inschrijven. 

+
10/07/14 Gratis Gentse Veggiezooi


5 jaar geleden werd Gent de eerste Donderdag Veggiedagstad. Om dit te vieren, lanceert EVA een stadsgerecht: Gentse Veggiezooi. Op donderdag 24 juli kan iedereen gratis proeven! 

Na 5 jaar Donderdag Veggiedag krijgt de Stad Gent van EVA nu een eigen gerecht: Gentse Veggiezooi. Op donderdag 24 juli, tijdens de Gentse Feesten, wil EVA iedereen laten meegenieten van het veggie stadsgerecht. Daarom worden om 12 uur 200 gratis porties Gentse Veggiezooi uitgedeeld aan de Cyclustent in het Baudelopark. Low Impact Man Steven Vromman is alvast van de partij. Wees er snel bij, want op is op! Wie wil, kan het stadsgerecht zelfs mee helpen klaarmaken. Kom dan al vanaf 11 uur naar de Cyclustent. En daarna kun je met nieuwe veggiepower in het feestgewoel duiken!

Wat? Gratis Gentse Veggiezooi

Waar? Cyclustent in het Baudelopark, Gent

Wanneer? donderdag 24 juli om 12 uur

I.s.m. Trefpunt vzw, Just Like Your Mom Catering, de Stad Gent en sponsoring van Greenway en Origin’O.

+
30/06/14 Nationale Veggie BBQ-dag op 5 juli


Op 5 juli vieren we voor de vierde keer de Nationale Veggie BBQ-dag. Een dag waarop groenten, veggieworstjes en seitanbrochettes de plaats innemen op de grill. Organiseer een veggie BBQ met vrienden, familie, buren ... en misschien maak je wel kans op een BBQ-pakket van Greenway met Chick’Pieces en veggie brochettes. Even grillen en klaar, gemakkelijk én lekker! Wat moet je doen? Neem een fotootje van je veggie barbecue op 5 juli en zet het op de Facebookpagina van EVA. De winnaars worden persoonlijk verwittigd en de pakketjes kunnen worden opgehaald bij Greenway in Gent of Leuven.

Op de site van de Nationale Veggie BBQ-dag vind je trouwens heel wat BBQ-tips en alle info. Geen zin om zelf te grillen? Schuif dan aan bij de barbecue van een lokale EVA-groep: in Aalst, Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt of Kortrijk. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.

+
12/06/14 Vijf jaar Donderdag Veggiedag in Gent


​Uit een grootschalig onderzoek van iVOX, blijkt dat Donderdag Veggiedag erg populair is in Gent. De campagne is bij 4 op 5 Gentenaars bekend en maar liefst 1 op 3 doet een keer per maand mee. Wekelijks kiest zelfs 10 % van de inwoners voor een vleesloze dag in de week. Dat komt onder andere omdat de Stad Gent zich er de voorbije jaren hard heeft voor ingezet, met succes!

Voor de helft van de Gentenaars is het ontdekken van nieuwe smaken de hoofdreden om deel te nemen, gevolgd door gezondheid en milieu. De inwoners zijn zich bewust van de veelzijdigheid van de veggie keuken en nieuwsgierig om die te ontdekken.

Vandaag is Gent al lang niet meer de enige Donderdag Veggiedagstad. Ook Brussel, Eupen, Hasselt, Mechelen, Oostende en Sint-Niklaas zijn gevolgd.

+
22/05/14 EVA kookworkshop Donderdag Veggiedag


Op 5 of 19 juni kun je in het Veggiehuis terecht voor een kookworkshop Donderdag Veggiedag. Ze zijn vooral interessant voor wie de plantaardige keuken nog onbekend terrein is. Je leert er de smaken en geuren van veggie gerechten ontdekken op een eenvoudige, maar leuke manier.Naar aanleiding van de Nationale Veggie BBQ-dag, leer je op 15 juni veggie gerechten voor op en bij de barbecue.

Waar: Veggiehuis, Steendam 84, 9000 Gent

Wanneer: 18.30 - 21.30 uur

Prijs: € 19, € 17 voor EVA-leden

Inschrijven kan via info@evavzw.be

+
20/05/14 Op donderdag eet Vlaanderen veggie


Bijna 1 op 2 Vlamingen kent Donderdag Veggiedag. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door iVox in december 2013 in opdracht van EVA vzw, de Stad Gent en Leefmilieu Brussel. Deze campagne van EVA stimuleert zoveel mogelijk mensen om minstens een dag per week vegetarisch te eten. 1 op 4 Vlamingen doet minstens 1 keer per maand mee. Dit is een stijging met 40 % ten opzichte van 2011. In de steden Brussel en Gent liggen de cijfers nog hoger: 1 op 10 Gentenaars én Brusselaars eten wekelijks vegetarisch.

1 op 6 Vlamingen eet minstens een paar keer per week vegetarisch. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door iVox in december 2013 in opdracht van EVA vzw, de Stad Gent en Leefmilieu Brussel. Ze ondervroegen 2200 respondenten over de mate waarin zij vlees consumeren of vegetarisch eten. Uit de resultaten blijkt onder andere dat de populariteit van de campagne Donderdag Veggiedag groeit en dat meer en meer Vlamingen minder vlees eten. 1 op 10 Vlamingen noemt zichzelf ‘parttime vegetariër’ (of flexitariër), dit betekent dat ze minstens 3 keer per week vegetarisch eten. Dit is een verdubbeling in vergelijking met 2011, toen was het nog 1 op 20. Als we daar de vegetariërs, veganisten, pescotariërs en bijna vegetariërs bij optellen, komen we aan 1 op 6 Vlamingen die minstens een paar keer per week vegetarisch eet. 1 op 7 Brusselaars is flexitariër en bij de Gentenaars 1 op 6. Men kiest vooral voor veggie om nieuwe smaken te ontdekken, daarna komen gezondheid en milieu. In 2011 stond gezondheid op de eerste plaats, gevolgd door nieuwe smaken. Vlamingen zijn zich dus bewust van de veelzijdigheid van de vegetarische keuken en zijn nieuwsgierig om deze te ontdekken. 1 op 2 Vlamingen geeft aan in de toekomst minder vlees te willen eten. Er zijn nog enkele barrières, zoals de perceptie dat vegetarisch eten duurder is, men heeft onvoldoende kookvaardigheden of onvoldoende kennis van vervangproducten. EVA probeert deze barrières weg te werken door veggie kookworkshops te organiseren voor beginners en gevorderden en door zoveel mogelijk mensen te informeren over vegetarische voeding. Met de campagne Donderdag Veggiedag, die in 2008 werd gelanceerd, stimuleert EVA zoveel mogelijk mensen om minstens een dag per week vegetarisch te eten. Want dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu, dierenwelzijn en de voedselverdeling in de wereld Achtergrondinfo over het onderzoek Dit onderzoek werd in opdracht van EVA vzw, de Stad Gent en Leefmilieu Brussel uitgevoerd door iVOX in december 2013. De vragenlijst werd gebaseerd op het onderzoek uit 2011. 2200 Vlamingen werden bevraagd en de resultaten zijn (statistisch) representatief voor leeftijd, opleidingsniveau, geslacht en woonplaats.1 op 6 Vlamingen eet minstens een paar keer per week vegetarisch. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door iVox in december 2013 in opdracht van EVA vzw, de Stad Gent en Leefmilieu Brussel. Ze ondervroegen 2200 respondenten over de mate waarin zij vlees consumeren of vegetarisch eten. Uit de resultaten blijkt onder andere dat de populariteit van de campagne Donderdag Veggiedag groeit en dat meer en meer Vlamingen minder vlees eten.

 Bijna 1 op 2 Vlamingen kent Donderdag Veggiedag. Deze campagne van EVA stimuleert zoveel mogelijk mensen om minstens een dag per week vegetarisch te eten. 1 op 4 Vlamingen doet minstens 1 keer per maand mee. Dit is een stijging met 40 % ten opzichte van 2011. In de steden Brussel en Gent liggen de cijfers nog hoger: 1 op 10 Gentenaars én Brusselaars eten wekelijks vegetarisch.

1 op 10 Vlamingen noemt zichzelf ‘parttime vegetariër’ (of flexitariër), dit betekent dat ze minstens 3 keer per week vegetarisch eten. Dit is een verdubbeling in vergelijking met 2011, toen was het nog 1 op 20. Als we daar de vegetariërs, veganisten, pescotariërs en bijna vegetariërs bij optellen, komen we aan 1 op 6 Vlamingen die minstens een paar keer per week vegetarisch eet. 1 op 7 Brusselaars is flexitariër en bij de Gentenaars 1 op 6. Men kiest vooral voor veggie om nieuwe smaken te ontdekken, daarna komen gezondheid en milieu. In 2011 stond gezondheid op de eerste plaats, gevolgd door nieuwe smaken. Vlamingen zijn zich dus bewust van de veelzijdigheid van de vegetarische keuken en zijn nieuwsgierig om deze te ontdekken. 1 op 2 Vlamingen geeft aan in de toekomst minder vlees te willen eten.

Er zijn nog enkele barrières, zoals de perceptie dat vegetarisch eten duurder is, men heeft onvoldoende kookvaardigheden of onvoldoende kennis van vervangproducten. EVA probeert deze barrières weg te werken door veggie kookworkshops te organiseren voor beginners en gevorderden en door zoveel mogelijk mensen te informeren over vegetarische voeding. Met de campagne Donderdag Veggiedag, die in 2008 werd gelanceerd, stimuleert EVA zoveel mogelijk mensen om minstens een dag per week vegetarisch te  eten. Want dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu, dierenwelzijn en de voedselverdeling in de wereld 

Achtergrondinfo over het onderzoek

Dit onderzoek werd in opdracht van EVA vzw, de Stad Gent en Leefmilieu Brussel uitgevoerd door iVOX in december 2013. De vragenlijst werd gebaseerd op het onderzoek uit 2011. 2200 Vlamingen werden bevraagd en de resultaten zijn (statistisch) representatief voor leeftijd, opleidingsniveau, geslacht en woonplaats.

+
23/04/14 Veggie feesten met de buurtfeestbrochure


Organiseer je binnenkort een buurt-, lente-, of schoolfeest en ben je nog op zoek naar inspiratie? EVA heeft samen met de Stad Gent een brochure ontwikkeld boordevol smakelijke veggie receptjes en tips om duurzaam te feesten. Zo maak je er een budgetvriendelijk en lekker feest van!

De brochure vind je hier

+
02/04/14 Koken, proeven en genieten tijdens de Goed Gevoel Ladies Fair


Vanaf vrijdagmiddag 28 maart heerste er een gezellige drukte in Hal 8 van Flanders Expo. Er stond al een rij wachtende mensen toen de Goed Gevoel Ladies Fair om 13 uur de deuren opende. Er gingen tal van workshops door op de Goed Gevoel Ladies Fair: van beauty workshops, lindy hop, yogasessies tot tuintips. In de EVA Lounge stonden er tal van vegetarische kookworkshops op het programma. Sofie en Katrien beten de spits af en namen je vol enthousiasme op sleeptouw in de veggie keuken tijdens de Donderdag veggiedag workshop. De zusjes van Inner Kitchen toverden tijdens hun workshop de lente op je bord. Tine en Bart van Avalon maakten op vrijdag feestelijke veggie hapjes en Paul Florizoone van Greenway ging aan de slag met zijn vernieuwende reeks van onweerstaanbare vleesvervangers. Ondertussen kwamen heel wat vrouwen langs in de Veggielounge om even mee te kijken, publicaties te bekijken, te bladeren in de boeken top tien en te proeven van al dat lekkers. En er was ook EVA parcours, langs de talrijke veggievriendelijke standjes. 

Het was een weekend vol koken, proeven en genieten. Dankzij de hulp van alle vrijwilligers en ook met dank aan Ikea voor de demokeuken, Delhaize voor de biologische ingrediënten en Fusion Garden en MDM Green voor de pluktuin en gevlochten afsluiting in de Veggielounge. We maakten de Goed Gevoel Ladies Fair lekker gezellig en meer plantaardig!

Een meer uitgebreid verslag vind je hier. 

foto ©Véronique Schaillée

+
27/03/14 Dit weekend is er de Goed Gevoel Ladies Fair!


EVA’s Veggielounge is momenteel in volle opbouw, zodat we vrijdagmiddag helemaal klaar zijn om iedereen te ontvangen. Nog even op een rijtje wat er allemaal te beleven valt: 

Veggie kookworkshops voor beginners en keukenprinsessen. Is de workshop die jij wil volgen volzet? Geen nood! De helft van de plaatsen worden pas vrijgegeven op de beurs zelf. En je kunt ook altijd meekijken.

Expertenhoek waar je met al je plantaardige vragen terecht kunt bij diëtisten

Veggie boeken top tien

Boekvoorstellingen: 'De Moestuin van Mme Zsazsa' van Dorien Knockaert & Mme Zsazsa en 'De Vegarevolutie' van Lisa Steltenpool

Het EVA-parcours brengt je langs alle veggievriendelijke standjes over de hele beurs

Veggie proevertjes

Lancering veggie starterskit (daarover snel meer)

De kookworskhop gaan door met de steun van Delhaize (biologische ingrediënten) en IKEA (keuken).

Je kunt vandaag nog online tickets kopen, vanaf vrijdag gebeurt dit aan de kassa. Ook aan de kassa kun je de promocode gebruiken! 

Praktisch:

Wanneer? 28, 29 en 30 maart 2014. Vrijdag van 13 tot 23 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur

Waar? Flanders Expo Gent

Prijs? 9 euro met deze promocode: EDV55326588

Tickets en info? www.goedgevoelladiesfair.be

+
25/02/14 Win een kookworkshop via de Stad Gent


Zowel Wim Ballieu van het restaurant Balls & Glory, Paul Florizoone van het restaurant Greenway als Kevin Storms, van Foodstorms zullen geïnteresseerde Gentenaars wat knepen van de vegetarische keuken aanleren. De kookworkshops vinden plaats tijdens de Goed Gevoel Ladies Fair in Flanders Expo op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 maart 2014.

Elke dag vinden er twee kookworkshops plaats. Gentenaars die graag kans maken op gratis deelname aan een workshop, mogen vanaf dinsdag 4 maart bellen naar Gentinfo (09 210 10 10). De eerste honderd bellers gaan met de prijs aan de haal.

Praktisch

Vrijdag 28 maart: Paul Florizoone: van 19.15 tot 20.15 uur en van 21 tot 22 uur

Zaterdag 29 maart: Kevin Storms: van 13.30 tot 14.30 uur en van 16.30 tot 17.30 uur

Zondag 30 maart: Wim Ballieu:van 10.30 tot 11.30 uur en van 16.30 tot 17.30 uur

Op de Goed Gevoel Ladies Fair zijn nog tal van andere workshops. In EVA's veggielounge kun je met je plantaardige vragen terecht bij specialisten, er is een boeken top tien en het EVA-parcours brengt je langs de veggievriendelijke standjes over heel de beurs.

Woon je niet in Gent, maar wil je er wel graag bij zijn op de Goed Gevoel Ladies Fair? Bestel dan hier je tickets en krijg 3 euro korting met deze promocode: EDV55326588

+
29/01/14 EVA-lounge op Goed Gevoel Ladies Fair


Nieuwsgierig naar de kooktrucjes van Kevin Storms of altijd al ballen willen maken met Wim Ballieu? Kom dan naar de tweede editie van de Goed Gevoel Ladies fair op 28, 29 en 30 maart in Flanders Expo Gent. In de veggie lounge van EVA valt dan immers heel wat te beleven!

Onder andere Dorien Knockaert en Mme Zsa Zsa zullen er hun nieuwe moestuin- en kookboek voorstellen en je kunt met hen aan de slag tijdens een van de vele kookworkshops. Je leert de kneepjes van de veggie keuken met Paul Florizoone van Greenway, Kevin Storms en Wim Ballieu tijdens de Donderdag Veggiedagworkshops. En voor de echte keukenprinsessen zijn er ook gastronomische workshops. Maar er valt nog meer te beleven op de EVA lounge, er zullen lezingen zijn met tips voor starters en je kunt er met al je veggievragen terecht bij diëtisten. Er is ook een EVA-parcours uitgestippeld dat je naar de veggie standjes over heel de beurs leidt. 

De Goed Gevoel Ladies Fair wordt georganiseerd door Goed Gevoel in samenwerking met Textirama. Naast de veggielounge van EVA zijn er ook yogasessies, beautyworkshops, een naaicafé en andere verwennerijen.

Praktisch

Wanneer? 28, 29 en 30 maart. Vrijdag van 13.00 tot 23.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur

Waar? Flanders Expo Gent

Tickets? Je krijgt 3 euro korting met deze code:  EDV55326588

Aan de kassa betaal je 12 euro.

Koop hier je tickets

Meer info over de Goed Gevoel Ladies Fair

+
28/11/13 Donderdag Veggiedag voor het eerst in Wallonië


De universiteit van Louvain-la-Neuve springt mee op de kar van Donderdag Veggiedag - of Jeudi Veggie - en daarmee zijn ze de veggie pioniers in Wallonië.

Wie vanaf deze week gaat eten in een studentenrestaurant in Louvain-la-Neuve, krijgt er op donderdag de keuze tussen verschillende veggie schotels. Voor wie liever niet vegetarisch eet, is er een andere optie. Maar het gaat nog verder. Naast de studentenrestaurants zijn er ook andere restaurants in Louvain-la-Neuve die meedoen aan Donderdag Veggiedag, de studenten gaan verschillende activiteiten organiseren en ook de professoren ondersteunen de actie. 82 professoren, waaronder Olivier De Schutter, hebben een pleidooi ondertekend om na te denken over onze vleesconsumptie. 

Op deze manier wil de universiteit in samenwerking met EVA vzw zoveel mogelijk studenten informeren en sensibiliseren om meer vegetarisch te eten, want dat heeft immers heel wat voordelen. Zo is het niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het klimaat. Als je een jaar lang meedoet aan Donderdag Veggiedag verminder je je broeikasuitstoot evenveel als wanneer je 1250 kilometer zou fietsen in plaats van de auto te nemen. Het is ook beter voor de dieren en de voedselverdeling in de wereld.

De universiteit van Louvain-la-Neuve is hiermee de pionier in Wallonië. Door hun engagement, is Donderdag Veggiedag nu ook over de taalgrens gelanceerd. Ze zijn niet de eerste universiteit of Hogeschool die meedoet met Donderdag Veggiedag. In Vlaanderen en Brussel doen onder andere de Universiteit Antwerpen, Hogeschool Sint-Lucas Gent, KaHo Leuven, de HUB, de ULB en de VUB mee. 

Meer info op www.jeudiveggie.be

+
20/11/13 Wie wordt de Chef van de Toekomst?


De chefs van de toekomst zullen ongetwijfeld rekening moeten houden met een belangrijk gegeven: vlees zal een andere plaats krijgen op ons bord. Dit is iets waar de chefs van morgen zich best voor klaarstomen. Daarom organiseert EVA vzw voor de tweede keer de wedstrijd ‘De Chef van de Toekomst’. Deze wedstrijd daagt onze toekomstige chefs uit om de voorlopers van de plantaardige gastronomische keuken te worden.

Leerlingen van 13 verschillende hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel dienden een wedstrijddossier in en daaruit werden er 4 finalisten geselecteerd. De finalisten zijn Stella Maris Merksem, Hotelschool Gent, Ter Groene Poorte en Hotel- en Toerismeschool Spermalie. Op donderdag 21 november is er de finale tussen de 4 teams tijdens Horeca Expo in Gent. Dan gaan ze live hun gerechten klaarmaken en wordt alles beoordeeld door de jury. In die jury zitten onder andere Groentekok Frank Fol, veggiechef Phillippe Van den Bulck en Paul Florizoone van Greenway. Het winnende team mag een week op stage bij Chef Pascal Devalkeneer van 'Le chalet de la forêt' in Brussel. En ze krijgen er ook gastronomisch plantaardig diner. 

Dit initiatief, dat uitgaat van EVA vzw en Planète- Vie, dat gesponsord wordt door Verstegen - Spices & Sauces, Stad Gent, Gents Klimaatverbond en Horeca Expo 2013 en waarvan prijzen worden gesponsord door Le Chalet De La Forêt, Humus Botanical Gastronomy en Greenway, wil in de eerste plaats de klemtoon leggen op plantaardige voeding van gastronomisch niveau.

Praktisch: 

15u30: Prijsuitreiking Chef van de Toekomst 2013

Plaats: Horeca Expo, Flanders Expo Gent (hal 8 - Demokeuken)

Meer info op www.chefvandetoekomst.be

+
29/08/13 Kom bloemkolleyballen en picknicken op de Veggielympics


Groenten eten is gezond. Sporten ook. En nog beter is het om beide te combineren! Op donderdag 19 september vinden in Brussel, Mechelen en Sint-Niklaas de Veggielympics plaats. 

'Witloofroof', 'wortelspeerwerpen' en 'spruitjeshockey', het zijn maar enkele van de disciplines waarin de scholen van deze steden het tegen elkaar opnemen. Zo leren de kinderen op een leuke manier nieuwe groenten kennen. De ouders kunnen komen supporteren en van lekkere veggie hapjes proeven. Na de officiële prijsuitreiking is iedereen welkom om mee te picknicken.

Al heel wat Belgische atleten zijn fan van de Veggielympics. Onder andere ex-hoogspringster Tia Hellebaut, snowboarder Seppe Smits en judoka Ilse Heylen geloven rotsvast in de combinatie meer groenten en meer bewegen en doen enthousiast mee aan Donderdag Veggiedag. De Nationale Volleybalploeg en ex-basketbalspeler en Slimste Mens Ter Wereld Tomas Van Den Spiegel zijn zich zelfs al volop aan het bekwamen in 'bloemkolleybal'. Bekijk het filmpje.

Je kan hun getuigenissen hier lezen.

Om 14u gaan de Veggielympics officieel van start met een simultane openingsceremonie in het Warandepark in Brussel en op de Grote Markt in Mechelen. Om 16u30 vindt op beide locaties de prijsuitreiking plaats. Wie honger heeft kan vanaf 17u aanschuiven aan een grote picknicktafel en zelf een gerechtje meebrengen om te delen met vrienden, familie, collega's, buren ... Of je kan gewoon een lekkere veggie maaltijd kopen aan een van de eetstandjes. EVA zorgt voor muziek, informatie over gezond vegetarisch eten en heel veel sfeer.

In Sint-Niklaas starten de Veggielympics om 17u30 op de Grote Markt. Net als in Mechelen en Brussel kan je ook daar lekker veggie picknicken aan de Langste Veggietafel.

+
07/08/13 EVA nodigt je uit op de VEGGIELYMPICS


Donderdag is in verschillende steden Veggiedag. Dankzij deze campagne eten we op donderdag allemaal lekker vegetarisch. Meer groenten en minder vlees eten is niet alleen goed voor het milieu, ook je gezondheid vaart er wel bij. Voeg daar nog wat extra lichaamsbeweging aan toe en je voelt je helemaal super!

Om dit extra in de kijker te zetten organiseert EVA samen met de stad Mechelen, Brussel, Oostende en Sint-Niklaas op donderdag 19 september de ‘Veggielympics’. Op dit evenement kunnen kinderen kennismaken met verschillende ludieke ‘plantaardige sporten’ zoals wortelspeerwerpen en bloemkoolbal. Dat gebeurt uiteraard niet met echte groenten, maar geknutselde namaakgroenten. Ex-topsporters Tia Hellebaut en Tomas Van Den Spiegel geven alvast het goede voorbeeld! Ook de ouders zijn welkom om mee te doen aan de ‘Veggielympics’, inschrijven is niet nodig. Als extra krachtvoer voor de sportievelingen zorgt EVA voor lekkere veggie proevertjes. Na het sporten sluiten we de dag af met een grote veggie picknick. Kom samen met je vrienden, klasgenootjes, collega's, familie of buren naar de 'Veggielympics' en breng je lekkerste vegetarische gerechtje mee. Er zullen gezellige picknicktafels, stoelen en muziek zijn. Wie liever niet zelf kookt, kan ook iets kopen aan een van de eetkraampjes. 

Allemaal welkom vanaf 14u in Brussel, Mechelen en Oostende en vanaf 17u15 in Sint-Niklaas. Van 17u tot 19u kan je komen picknicken aan onze veggietafel. Meer info volgt op onze website.

+
09/07/13 Gratis rock-'n-roll kookdemo met Wim Ballieu


Donderdag is al een tijdje veggiedag in Gent, ook tijdens de Gentse Feesten. Op donderdag 25 juli toveren EVA en Trefpunt in samenwerking met Just Like Your Mom catering, Youth in Action en de stad Gent Sint-Jacobs om tot een grote kookstudio. Bedoeling is om allemaal samen vegetarisch te koken.

Niemand minder dan Wim Ballieu zal de workshop vanop het grote podium leiden. Hij zal iedereen leren hoe je zijn bekende veggieballen maakt. En zal daarin bijgestaan worden door een wel heel speciale presentator... Natuurlijk wordt er ook voor een muzikaal intermezzo gezorgd. Zo wordt koken echt rock-'n-roll!

Het beste nieuws is dat iedereen gratis mag deelnemen aan de exclusieve workshop, maar opgelet! Je moet het aangeleerde gerecht wel voort koken door je vrienden, familie, collega's, ... uit te nodigen om bij je thuis te komen proeven. Als ook zij vervolgens 'voort koken' ontketenen we een kleine duurzame food revolutie.

De gratis Gentse Feesten kookworkshop vindt plaats op donderdag 25 juli om 16u bij Sint Jacobs. 

Nog meer veggie op de Gentse Feesten: Net als de voorbije jaren staat Just Like Your Mom catering de hele Gentse Feesten van 20 tot 29 juli met haar vegan burgerkraam bij Sint Jacobs. Je kan er heerlijke veggie burgers krijgen, maar ook kebab, brownies en nog veel meer. Bovendien serveert Just Like Your Mom ook veggie gerechten in Restaurant Cyclus in het Baudelopark.  Dat wordt weer tien dagen lang smullen ...

+
13/06/13 EVA opende het eerste Veggiehuis van België


Elke weekdag van 9u tot 17u30 kun je in de Steendam 84 in Gent gratis brochures komen halen, de uitgebreide bibliotheek bezoeken of de nieuwste kookboeken aanschaffen.

Maar ook mensen met creatieve ideeën krijgen in het Veggiehuis van EVA de kans om te experimenteren. Zo is er een keuken en kleine restaurantruimte voorzien om jonge koks en ondernemers de kans te geven om de plantaardige toekomst mee vorm te geven. Een vegan koffiehuis, een gastronomisch vegetarisch restaurant of een fastfoodketen, het is allemaal mogelijk.

Meer info: info@evavzw.be of 09/329.68.51

+
23/05/13 Lente-activiteiten


Je vindt er heel wat interessante en originele kook- en andere workshops zoals vreemdgaan in eigen stad, lentefris vegetarisch koken en je eigen mini-moestuintje. Op al deze activiteiten krijg je 10% korting met je EVA-kaart! 

Meer info.

+
02/05/13 Jane Goodall steunt Donderdag Veggiedag


Niemand minder dan Dr. Jane Goodall komt op 7 mei naar België om haar steun te betuigen aan de film LoveMEATender en de Donderdag Veggiedagcampagne. 

Volgens Jane Goodall is het duidelijk: "Humans eat far more meat than the planet can provide. Animals reduced to the status of machines, pollution, exhaustion of natural resources, global warming – the earth is already paying the price of our excessive meat consumption. The consequences for the human body are also manifold, from obesity to cancers, and resistance to antibiotics." 

Het Jane Goodall Instituut van België heeft daarom het educatieve pakket van LoveMEATender naar het Engels vertaald en aangepast en zal dit - samen met de DVD van de film - aan internationale scholen in België aanbieden via workshops en presentaties.  JGI België zal bovendien de Donderdag Veggiedagcampagne en EVA direct steunen door hen aan te raden als partners en te promoten bij internationale scholen. Op de avond met Jane aan de VUB krijgen EVA en de filmmakers elk een podium voor het verspreiden van hun materiaal. Meer info.

+
16/04/13 Rood vlees is slecht voor je hart


Wie minder vlees eet of vegetariër is, zou daar minder vatbaar voor zijn. "De bevindingen kunnen misschien voor wetenschappers belangrijk zijn, maar eigenlijk verandert dit niets aan de boodschap die we moeten blijven geven", zegt diëtiste Lieve Pensaert uit Mechelen. "We eten met z'n allen te veel vlees, waaronder rood vlees. Dat bevat te veel verzadigde vetten en die zijn niet goed voor onze gezondheid. Nu eten we 180 gram vlees per dag. Eigenlijk zou er niks mis mee zijn, mochten we dit herleiden tot 100 gram per dag of zelfs minder. Vlees kan je vervangen door vis, maar omdat vis niet onbeperkt aanwezig is en er ook qua vleesvervangers niet zoveel keuze is, ligt de toekomst in algen als de nieuwe eiwitrijke voeding. En die zijn er wel overvloedig."

Rood (of mager) vlees van rund, varken, paard of schaap ligt al langer onder vuur. Het zou niet alleen hart- en vaatziekten veroorzaken, maar ook kanker en diabetes. Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd veruit de belangrijkste doodsoorzaak. Ook in Vlaanderen zijn de cijfers overduidelijk: meer dan 1 op de 3 sterfgevallen is te wijten aan hart- en vaatziekten. Van de mannen overlijdt 31% aan een cardiovasculaire aandoening. Bij de vrouwen is dat zelfs 36%.

+
07/04/13 Langste Veggietafel Mechelen


De stad Mechelen doet al enkele jaren enthousiast mee aan de Donderdag Veggiedagcampagne. De Langste Veggietafel vormt daarbij een vaste waarde. EVA en Mechelen Klimaatstad zorgen voor lange picknicktafels, animatie, drank, lekker veggie eten en veel sfeer. Dit jaar deden ook de horecazaken van Mechelen hun duit in het zakje. Iedereen die tussen 25 februari en 5 april een vegetarische schotel bestelde bij één van de achttien deelnemende zaken maakte kans op een leuk extraatje: een VIP-diner voor twee personen. Om mee te dingen naar dat de prijs is het te laat, maar ook zonder VIP-arrangement wordt een gezellige avond verzekerd. Afspraak op donderdag 11 april 2013 vanaf 17u30 op de Grote Markt in Mechelen! meer tekst en uitleg vind je op www.mechelenklimaatstad.be.

+
05/04/13 Nieuw: Veggie voor starters


Het boek geeft een mooi overzicht van de belangrijkste veggie ingrediënten die Miki en Kristin zelf elke dag gebruiken in hun kooklessen of diners. Telkens met een woordje uitleg en vooral veel recepten. Erg leuk is dat er met heel eenvoudige ingrediënten vaak erg originele gerechten worden gemaakt. Zoals deze erwtenballetjes bijvoorbeeld. Maar ook de lasagneflapjes met spinazie, oesterzwammen en kerstomaatjes, de seitanbrochette in hazelnotenbeslag en de romige preitaartjes met zijden tofu klinken veelbelovend.

Hoewel de titel duidelijk maakt dat dit kookboek ideaal is voor wie zijn eerste stappen in de vegetarische keuken zet, is het ook voor meer ervaren veggie chefs een absolute aanwinst voor de kookboekencollectie.

Het boek is heel binnenkort verkrijgbaar in de EVA-shop!